הכירו את הכותבת:
שרה קליימן – אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) באגודת האקטוארים בישראל.
שרה קליימן – אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) באגודת האקטוארים בישראל.
במסגרת איזון משאבים בפרידה או גירושין, אקטואר גירושין ימפה את הנכסים לחלוקה, ויחשב כמה כסף על צד אחד להעביר לצד השני.
נכסים "נזילים" ניתן כמובן לחלק במזומן. כך למשל יתרות בחשבון העו"ש. אך מה לגבי נכסים "לא נזילים" ובעיקר כספים עתידיים ולא ודאיים, כמו כספים פנסיוניים? איך ניתן לחלק משהו שעדיין אינו נזיל?
מאמר זה יתאר את 3 השיטות הקיימות לביצוע איזון משאבים:
בשיטה זו ההתחשבנות היא עתידית, מדי פעם, בכל פעם שנכס כלשהו שמיועד לחלוקה הופך לנזיל.
כך למשל קרן השתלמות שתהיה נזילה בעוד שנתיים תחולק בעוד שנתיים, קופת גמל שתהיה נזילה בעוד 15 שנה תחולק בעוד 15 שנה, ותשלומי פנסיה שצפויים להתקבל החל מעוד 15 שנה יחולקו מדי חודש ממועד תחילת קבלת הפנסיה ועד מוות של אחד מבני הזוג (כיוון שאם המעביר נפטר, אין מי שיעביר, ואם המקבל נפטר, אין מי שיקבל.)
יתרונות
חסרונות
שיטה זו פחות מקובלת כיום, בגלל החסרונות הרבים שלה.
מה זה היוון?
היוון הוא מושג מקצועי שמשמעותו חישוב הערך הנוכחי/הערך המהוון (מלשון הווה) של תשלום עתידי או זרם תשלומים עתידיים.
חישוב ההיוון מתבסס על נתונים והנחות עבודה:
המושג היוון הושאל לשוק הפנסיה לפרקטיקה של משיכה של חלק מסויים מתשלומי הקצבה העתידיים של פנסיונר בצורה הונית, כלומר המרה של חלק מתשלומי הקצבה העתידיים לתשלום חד פעמי (מזומן). בעבר היו נהוגים מודלים שונים של היוון פנסיה. כיום היוון יכול להתבצע:
ניתן להתייחס להיוון פנסיה כאל סוג של "הלוואה" מהגוף המשלם ע"ח הקצבה העתידית. יש לשים לב להשלכות בתחום המיסוי בלקיחת היוון.
זוהי שיטה להתחשבנות בין בני הזוג בצורת תשלום חד פעמי מיידי.
אין קשר בין שיטת ההיוון לצורך איזון המשאבים, להיוון פנסיה מול הגופים המשלמים. כלומר גם אם לא ניתן להוון פנסיה מול הגוף המשלם, כן ניתן לחשב את שווי הפנסיה בשיטת ההיוון (זהו חישוב תאורטי).
המטרה בשיטת התחשבנות זו היא לנתק את הקשר הכלכלי בין בני הזוג באופן מיידי על מנת למנוע חיכוכים עתידיים בין בני הזוג וצורך בהתחשבנות בעתיד. שיטה זו מתאימה בעיקר:
יתרונות
חסרונות
אני נוהגת להציג שיטה זו בכל חוות דעת, גם אם שיטה זו לא נבחרת לביצוע ההתחשבנות על ידי בני הזוג. זאת מכיוון שהתוצאה שלה מאפשרת לבני הזוג לקבל תחושה ברורה יותר של שווי הסכומים העתידיים להתחשבנות ביניהם.
בשנת 2014 חוקק "החוק לחלוקת חסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו". חוק זה יצר אפשרות של חלוקת החסכון הפנסיוני בלבד באמצעות "פסיקתא" לגופים המשלמים, וללא צורך בהתחשבנות חודשית בין בני הזוג. זו החלוקה "הנקיה" ביותר והמדוייקת ביותר מבין השיטות, והיא ברירת המחדל לגבי חלוקת חסכון פנסיוני.
יתרונות
חסרונות
פסיקתא היא תמצית של פסק דין הכוללת רק את ההוראות האופרטיביות ללא ההנמקה. כך למשל, כאשר ניתן פסק דין ארוך ומסובך, שתוצאתו היא כי פלוני חב לאלמוני סכום מסוים, ניתן לבקש מן השופט שייתן פסיקתא, המתייחסת אך ורק לגובה החוב, ולהשתמש בפסיקתא לצורכי הוצאה לפועל של פסק הדין. את הפסיקתא יכול לכתוב מומחה או אחד הצדדים לתביעה, וחתימת בית המשפט על הפסיקתא מאשרת את נכונותה.
בתחום איזון המשאבים בשיטת החוק החדש, פסיקתא היא תמצית ההנחיה לגוף המשלם לגבי שיעור ההעברה מתוך נכס פנסיוני (כגון פנסיה חדשה / פנסיה וותיקה / פנסיה תקציבית / ביטוח מנהלים / קופת גמל) מהמבוטח/ת לבן/בת הזוג לשעבר. את הפסיקתא מכין האקטואר, והיא מקבלת תוקף רק לאחר חתימת בית המשפט על הפסיקתא המאשרת את נכונותה.
בנכסים פנסיוניים צוברי כספים (פנסיות חדשות שנהוגות החל מ-1995, ביטוחי מנהלים וקופות גמל) ההעברה מתבצעת מהחסכון הצבור ברוטו, כאשר למעשה מתבצעת משיכה מהקופה של אחד מבני הזוג ובמקביל נפתחת קופה חדשה על שם בן הזוג השני. מרגע ההפרדה מנותק הקשר בין בני הזוג, וכל אחד מהם יכול להתחיל לקבל פנסיה מהכספים על שמו במועד פרישתו. ההעברה חייבת במס, אך ניתן לקבל פטור מלא/חלקי ממס בתנאים מסויימים.
בנכסים פנסיוניים צוברי זכויות (פנסיות וותיקות שהיו נהוגות עד 1995, פנסיה תקציבית, וביטוחי מנהלים מסויימים) ההעברה מתבצעת מדי חודש בחודשו עם יציאת בן הזוג המבוטח לפנסיה. ההעברה עצמה אינה חייבת במס, אך ההעברה מתבצעת מסכום הקצבה נטו.
אם תקופת השיתוף היא מעל 10 שנים, נשמרת לבן/בת הזוג לשעבר גם זכאות לקצבת שארי פנסיונר/מינוי כמוטב, ע"פ חלקו היחסי בקצבה. עבור הזכות לקבלת קצבת שארים מתבצעת הפחתה מהקצבה כפי שקבוע בחוק.
קיימות שלוש שיטות לביצוע איזון משאבים, ויש להתאים את השיטה הנבחרת למקרה הספציפי.
לגבי נכסים פנסיוניים, ברירת המחדל היא שיטת החוק החדש, וניתן לסטות ממנה רק בהסכמה של שני בני הזוג.
על מנת לספק ללקוחות שלי את התמונה המלאה, אני מציגה בכל חוות הדעת שלי גם את שיטת ההיוון וגם את שיטת החוק החדש, ובמקרים ספציפיים אני מציגה גם מרכיבים מסוימים בשיטת נזילות הכספים.
חשוב מאוד שחוות דעת אקטוארית לגבי איזון המשאבים הפנסיוניים בשיטת החוק החדש תכלול הכנת פסיקתאות, והסבר לגבי תהליך אישור הפסיקתאות ורישומן בגופים המשלמים. זאת מכיוון שמדובר בתהליך בירוקרטי לא טריוויאלי. כך כמובן מוגשות חוות הדעת שלי.
אשמח לעמוד לשירותכם
שרה קליימן, אקטואריה – אקטוארית מוסמכת