הכירו את הכותבת:
שרה קליימן – אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) באגודת האקטוארים בישראל.
שרה קליימן – אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) באגודת האקטוארים בישראל.
איך מושקע החסכון הפנסיוני שלכם? האם אתם מושקעים בשוק ההון? אם אתם חושבים שלא, תחשבו שוב. ההפקדות שלכם לקרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, קופות גמל וקרנות השתלמות, מושקעות ברובן בשוק ההון. כאשר שוק ההון בעליה, גם המוצרים הפנסיוניים שלנו עולים. כאשר שוק ההון בירידה, גם המוצרים הפנסיוניים שלנו נפגעים. בימים אלה, עם סיומה של שנת 2022 שהתאפיינה בתנודתיות וירידות מתמשכות בתשואות, כדאי שתכירו את המושגים הבאים:
מדיניות ההשקעה קובעת באילו סוגי נכסים יושקעו הכספים שלנו (מניות? אג"ח? מט"ח? מזומן? שילוב שלהם?), מה רמת הגמישות של מנהל ההשקעות תחת מדיניות הקרן ועוד. ישנן קרנות בהן ההחלטה על מדיניות ההשקעה היא של החברה המנהלת בלבד, בעוד שבקרנות אחרות הלקוח יכול לבחור במסלול השקעה מתוך מגוון אפשרויות, על פי העדפותיו האישיות.
זהו הרווח באחוזים שהקרן הצליחה להשיג על הכספים שלנו, על ידי השקעתם על פי מדיניות ההשקעה שנקבעה. זהו רווח "פשוט" לפני שלוקחים בחשבון את השחיקה בגין עליית המדד, את דמי הניהול שהחברה גובה, ואת המיסוי הנדרש על פי חוק.
בעולם מושלם היינו רוצים השקעות שאין בהן כלל סיכון ויש להן תשואה גבוהה מאוד. אולם במציאות אין השקעות כאלה. למסלולי השקעה "אגרסיביים" בהם לוקחים הרבה סיכונים יש סיכוי גדול יותר לרווח ביחס למסלולי השקעה "שמרניים" בהם לוקחים מעט סיכונים. יחד עם זאת גם הסיכון להפסד במסלולי השקעה "אגרסיביים" גדול יותר מאשר במסלולי השקעה "שמרניים". כלומר ככל שהסיכוי יותר גדול, גם הסיכון יותר גדול.
הבחירה של מסלול ההשקעה תלוי ב"העדפות הסיכון" של החוסך, כלומר עד כמה הוא מוכן לקחת סיכונים, תוך הבנה של היתרונות והחסרונות של לקיחת סיכונים אלה. ניתן לדמיין את העדפות הסיכון כסקאלה שחוסך יכול להיות בקצה אחד שלה כ-"אוהב סיכון", בקצה השני שלה כ-"שונא סיכון", או בכל מקום אחר לאורך הסקאלה, כאשר כל מקום על הסקאלה מבטא העדפת סיכון שונה. סוכן פנסיוני ישאל אתכם מספר שאלות לפני שימליץ לכם על מסלול השקעה, כדי להבין מה העדפות הסיכון שלכם.
זהו מודל השקעה שמבוסס על הרעיון שככל שהמשקיע מבוגר יותר, ונותר לו פחות זמן לפרישה, סיכון ההשקעה שלו צריך להיות נמוך יותר, על מנת למנוע מצב של הפסדים גדולים לפני הפרישה. לעומת זאת ככל שאדם צעיר יותר עם אופק השקעה רחוק יותר, מסלול ההשקעה שלו יכול להיות יותר מסוכן על מנת לאפשר לו לצבור יותר רווחים עד הפרישה. מודל זה צופה שככל שאדם מתבגר הוא יהיה פחות "אוהב סיכון" ויותר "שונא סיכון". מסלולי הגיל על פי המודל הצ'יליאני הם המלצת ברירת המחדל כיום כאשר אתם מצטרפים למוצר פנסיוני חדש, למשל מסלול לבני 50-60. יחד עם זאת כל חוסך זכאי לבחור במסלולי השקעה אחרים על פי העדפותיו האישיות, וכן יכול לשנות מסלולי השקעה במהלך הזמן.
ברוב המוצרים הפנסיוניים וקרנות ההשתלמות נהוגים דמי ניהול מהפקדה ו/או דמי ניהול מצבירה:
דמי ניהול מהפקדה – גביה שוטפת מכל הפקדה לקרן. דמי הניהול המקסימליים במוצרים המשווקים כיום הם: 6% בקרנות פנסיה מקיפות ו-4% בקרנות פנסיה כלליות, ביטוחי מנהלים וקופות גמל. אין דמי ניהול מהפקדה על קרנות השתלמות. אם יש לכם מוצרים ישנים, יתכן שאתם משלמים דמי ניהול גבוהים יותר.
דמי ניהול מצבירה – גביה שנתית מסך הצבירה, כלומר מסך החסכון בקרן. גם אם לא תפקידו לקרן כספים נוספים, תשלמו דמי ניהול מצבירה, מדי שנה. דמי הניהול המקסימליים במוצרים המשווקים כיום הם: 0.5% בקרנות פנסיה מקיפות, 1.05% בקנות פנסיה כלליות, ביטוחי מנהלים וקופות גמל, ו-2% בקרנות השתלמות. אם יש לכם מוצרים ישנים, יתכן שאתם משלמים דמי ניהול גבוהים יותר.
מקרים מיוחדים:
בביטוחי מנהלים ששווקו עד 1990 (ביטוחים עם תשואה מובטחת) לא נגבים דמי ניהול, כיוון שדמי הניהול מגולמים בתוך התשואה המובטחת.
בביטוחי מנהלים ששווקו בשנים 1991 עד 2003 (ביטוחים משתתפים ברווחים) נגבים 0.6% דמי ניהול מהצבירה ועוד 15% דמי ניהול על הרווח הראלי, כלומר על התשואה הנומינלית ברוטו, בנטרול הצמדה למדד המחירים. בביטוחי מנהלים אלה השילוב של דמי ניהול מצבירה ודמי ניהול מרווח ראלי מוביל לדמי ניהול גבוהים מאוד ביחס למוצרים המשווקים כיום. יחד עם זאת יש לביטוחים אלה יתרונות אחרים, כגון מקדם מובטח, לגביו הרחבתי במאמר אחר שלי כאן: https://actuar-it.co.il/pension/
להיעזר בסוכן פנסיוני לצורך בחינת ושיפור התיק הפנסיוני שלכם באופן שוטף. סוכן פנסיוני יוכל להמליץ לכם על חברה מנהלת עם רמת שירות טובה והישגים טובים, ועל מוצר פנסיוני מתאים לצרכים האישיים שלכם ולהעדפות הסיכון שלכם. במוצרים המשווקים כיום ניתן להיעזר בסוכן פנסיוני כדי "להתמקח" על גובה דמי הניהול ולקבוע דמי ניהול נמוכים מהמקסימום. ההשוואה בין הצעות של חברות שונות ומוצרים שונים אינה טריויאלית, למשל כאשר יש שני מוצרים שאחד מהם מציע דמי ניהול נמוכים יותר על ההפקדות בעוד המוצר השני מציע דמי ניהול נמוכים יותר על הצבירה. ההפרשים באחוזים יכולים להראות לכם קטנים, אבל ההפרשים הכספיים לאורך זמן יכולים להיות משמעותיים!
מקווה שמצאתם את המידע מועיל,
אשמח לעמוד לשירותכם
שרה קליימן, אקטואריה – אקטוארית מוסמכת