הכירו את הכותבת:

שרה קליימן – אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) באגודת האקטוארים בישראל.

שרה קליימן | אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) אגודת האקטוארים בישראל

שרה קליימן – אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) באגודת האקטוארים בישראל.

שרה קליימן | אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) אגודת האקטוארים בישראל

איזון משאבים או חלוקת רכוש?

שרה קליימן אקטוארית: איזון משאבים או חלוקת רכוש? אקטואר מומלץ, אקטואריה

לעתים בהליך גירושין משתמשים במושג "איזון משאבים" ולעתים במושג "חלוקת רכוש".
האם אלו רק שמות שונים לאותו הדבר, או שיש ביניהם הבדל?

חוק יחסי ממון / חזקת השיתוף

"חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג – 1973" חל על זוגות שנישאו החל משנת 1974 ולא הסכימו ביניהם אחרת בהסכם ממון או בהסכם גירושין.

על זוגות שנישאו לפני 1974, זוגות ידועים בציבור, וזוגות בני אותו מין, לא חל חוק יחסי ממון אלא חלה חזקת השיתוף. חזקת השיתוף אינה חוק אלא נובעת מפסיקה לאורך השנים.

עיקר ההבדל בין חזקת השיתוף לחוק יחסי ממון בהקשר של חלוקת הרכוש, הוא שעל פי חזקת השיתוף יש להוכיח את כוונת השיתוף ברכוש, אחרת הרכוש אינו נחשב משותף, בעוד שע"פ חוק יחסי ממון הרכוש נחשב משותף באופן אוטומטי, למעט במקרים מיוחדים כמפורט בסעיף 5 בחוק יחסי ממון:

"5. (א) עם התרת הנישואין או עם פקיעת הנישואין עקב מותו של בן זוג (בחוק זה – פקיעת הנישואין) זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג, למעט:
(1) נכסים שהיו להם ערב הנישואין או שקיבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין;
(2) גימלה המשתלמת לאחד מבני הזוג על-ידי המוסד לביטוח לאומי, או גימלה או פיצוי שנפסקו או המגיעים על פי חיקוק לאחד מבני-הזוג בשל נזק גוף, או מוות;
(3) נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם.
(ב) בפקיעת הנישואין עקב מותו של בן זוג יבואו, לענין הזכות, לאיזון המשאבים, יורשיו במקומו.
(ג) בסעיף זה, "כלל נכסי בני הזוג" – לרבות זכויות עתידיות לפנסיה, פיצויי פרישה, קרנות השתלמות, קופות תגמולים וחסכונות."

"איזון משאבים" הוא אם כך זכות העומדת לכל אחד מבני הזוג לקבל בהתרת הנישואין מחצית משווי כלל הנכסים של בני הזוג, ללא קשר לרישום שלהם על שם מי מבני הזוג, ולמעט נכסים שהיו להם ערב הנישואין, מתנות, ירושות, קצבאות ביטוח לאומי, קצבאות נכות ושארים, או נכסים שהוסכם לגביהם בין בני הזוג שלא יחולקו. במקרה שבו לא חל חוק יחסי ממון אלא חזקת השיתוף, איזון המשאבים יתייחס רק לנכסים שהוסכמו כמשותפים בין בני הזוג או שהוכרו כמשותפים ע"י בית המשפט.

על מנת למנוע פגיעה כלכלית בשל התארכות תהליך התרת הנישואין, בוצע בשנת 2008 תיקון לסעיף 5.א. בחוק יחסי ממון, על פיו בתנאים מסויימים ניתן לדרוש את איזון המשאבים אף בטרם קבלת הגט:

"5.א. (א) הזכות לאיזון משאבים לפי סעיף 5 תהיה לכל אחד מבני הזוג אף בטרם פקיעת הנישואין אם הוגשה בקשה לביצועו של הסדר איזון משאבים לפי פרק זה והתקיים אחד מהתנאים המפורטים להלן:
(1) חלפה שנה מיום שנפתח אחד מההליכים האלה:
(א) הליך להתרת נישואין;
(ב) תביעה לחלוקת רכוש בין בני הזוג, לרבות תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין המשותפים לבני הזוג לפי חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, תביעה לפסק דין הצהרתי בדבר זכויות בני הזוג ברכוש, בקשה לביצוע הסדר איזון משאבים לפי פרק זה או בקשה לפי סעיף 11;
(2) קיים קרע בין בני הזוג או שבני הזוג חיים בנפרד אף אם תחת קורת גג אחת במשך תקופה מצטברת של תשעה חודשים לפחות מתוך תקופה רצופה של שנה; בית המשפט או בית הדין רשאי לקצר את התקופה האמורה בפסקה זו אם ניתנה החלטה שיפוטית המעידה על קיומו של קרע בין בני הזוג."

הסדר איזון משאבים / חלוקת רכוש

הסדר איזון המשאבים יופיע בהסכם הגירושין, לרוב תחת הכותרת "חלוקת רכוש". הסדר זה יכול להיות מסוכם בין בני הזוג או להקבע לפי הוראת בית המשפט. חשוב שהסדר איזון המשאבים יוביל לא רק לחלוקה נכונה בין בני הזוג, אלא גם לחלוקה יעילה, תוך פגיעה מינימלית בשני הצדדים.

במסגרת חלוקת הרכוש יש לתת את הדעת ל-3 סוגי נכסים שונים שיכולים להיות לבני הזוג:
א. נכסים משותפים הרשומים על שם שני בני הזוג – נכסים אלה למעשה כבר מאוזנים מתוקף רישום הבעלות המשותף. יחד עם זאת יש לממש את החלוקה שלהם:
– קיימים מנגנונים שונים לביצוע חלוקה של נכסים כאלה, למשל: חלוקה "בעין" (חלוקת הנכס עצמו), פירוק שיתוף (למשל במקרקעין), קניית חלקו של צד אחד על ידי הצד השני (למשל בדירת מגורים), או מימוש הנכס וחלוקת התקבולים ממנו שווה בשווה (למשל סגירת חשבון בנק משותף).
– חשוב לציין את הנכסים המשותפים ומנגנון חלוקתם בהסכם הגירושין.
– לרוב אין צורך בחוות דעת מקצועית לגבי החלוקה, כיוון שכאמור, עצם הרישום המשותף מאזן נכסים אלה. יחד עם זאת, אם אחד מבני הזוג רוכש במסגרת ההסדר את חלקו של בן הזוג השני בנכס, לרוב תבוצע תחילה הערכת שווי של הנכס הרלוונטי, למשל על ידי שמאי.
– לגבי חשבון בנק משותף, המלצתי האישית היא לסגור אותו בהקדם האפשרי, כדי למנוע המשך פעילות בחשבון של מי מבני הזוג ללא ידיעת או הסכמת בן הזוג השני. כל עוד חשבון משותף כזה פעיל, הוא ממשיך להיות משותף.
ב. נכסים שרשומים על שם אחד מבני הזוג בלבד, אך נחשבים משותפים וברי איזון – למשל חשבונות בנק נפרדים וזכויות פנסיוניות שנצברו במהלך הנישואין:
– נכסים אלה יאוזנו לרוב ע"י העברה כספית מאחד מבני הזוג לבן הזוג השני כך שבסופו של דבר כל אחד מהם יחזיק במחצית שווים.
– מומלץ לקבל חוות דעת מקצועית לגבי איזון משאבים אלה (כפי שאני מספקת ללקוחותי).
– חוות דעת לגבי איזון משאבים צריכה לעבור אישור בית משפט כדי לקבל תוקף. לרוב מאשרים אותה בבית המשפט יחד עם הסכם הגירושין.
ג. נכסים שרשומים רק על שם אחד מבני הזוג ואינם ברי איזון – למשל דירה שהתקבלה בירושה או זכויות פנסיוניות שנצברו לפני הנישואין – לא יאוזנו, אך חשוב לציין גם אותם בהסכם הגירושין, על מנת למנוע אי הבנות ותביעות עתידיות בגינם.
במקרים מסויימים, בית משפט עשוי להחליט שגם חלק מנכסים אלה ייחשבו כמשותפים, למשל אם דירת הירושה שימשה כדירת מגורים של בני הזוג, הדבר עשוי להצביע על כוונת שיתוף שהייתה לגביה.

איזון משאבים: חריגים

בסעיף 8 לחוק יחסי ממון ניתנות לבית המשפט סמכויות מיוחדות, המאפשרות לו שיקול דעת לגבי איזון המשאבים, וסטיה מהחלוקה המקובלת:

"8. ראה בית המשפט או בית הדין נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, רשאי הוא, לבקשת אחד מבני הזוג – אם לא נפסק בדבר יחסי הממון בפסק דין להתרת נישואין – לעשות אחת או יותר מאלה במסגרת איזון המשאבים:
(1) לקבוע נכסים נוספים על המפורטים בסעיף 5 ששוויים לא יאוזן בין בני הזוג;
(2) לקבוע שאיזון שווי הנכסים, כולם או מקצתם, לא יהיה מחצה על מחצה, אלא לפי יחס אחר שיקבע בהתחשב, בין השאר, בנכסים עתידיים, לרבות בכושר ההשתכרות של כל אחד מבני הזוג;
(3) לקבוע שאיזון שווי הנכסים, כולם או מקצתם, לא יהיה לפי שוויים במועד איזון המשאבים, אלא לפי שוויים במועד מוקדם יותר שיקבע;
(4) לקבוע שאיזון המשאבים לא יתייחס לנכסים שהיו לבני הזוג במועד איזון המשאבים אלא לנכסים שהיו להם במועד מוקדם יותר שיקבע."

איזון משאבים: שורה תחתונה

כאשר מדברים על "איזון משאבים" מתכוונים לזכות של כל אחד מבני הזוג לחלקו בנכסים המשותפים, על פי חוק יחסי ממון או על פי חזקת השיתוף, בין אם הנכסים רשומים על שם שני בני הזוג, ובין אם הם רשומים על שם אחד מהם בלבד.

כאשר מדברים על "הסדר איזון משאבים" או על "חלוקת רכוש" מתכוונים להסדר לפיו יבוצע איזון המשאבים, ואשר הינו חלק מהסכם הגירושין.

ומתי נדרשת חוות דעת מקצועית לגבי איזון משאבים?
– מומלץ לפנות בהסכמה לקבלת חוות דעת מקצועית לגבי איזון משאבים עבור נכסים שחלוקתם "מורכבת", בדגש על נכסים פנסיוניים או אחרים, הרשומים רק על שם אחד מבני הזוג למרות שהם "ברי איזון" ויש לחלקם בין שני בני הזוג. במקרה כזה נדרשת העברה כספית מאחד מבני הזוג לשני, אשר מחושבת ומוצגת במסגרת חוות הדעת. נדרש אישור בית משפט לחוות הדעת.
– במקרה של חוסר הסכמה בין בני הזוג, בית המשפט ימנה מומחה מטעמו למתן חוות דעת לגבי איזון המשאבים.
– ברוב המקרים לא נדרשת חוות דעת לגבי נכסים שרשומים כמשותפים, אותם ניתן לחלק "בעין", באמצעות פירוק שיתוף, באמצעות רכישה של אחד מבני הזוג את חלקו של האחר, או באמצעות מימוש וחלוקת שווים הכספי, ללא צורך בחישוב מיוחד.

מוזמנים לפנות אלי לצורך קבלת חוות דעת לגבי איזון משאבים
שרה קליימן, אקטוארית מוסמכת – אקטואריה

דילוג לתוכן