הכירו את הכותבת:

שרה קליימן – אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) באגודת האקטוארים בישראל.

שרה קליימן | אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) אגודת האקטוארים בישראל

שרה קליימן – אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) באגודת האקטוארים בישראל.

שרה קליימן | אקטוארית מוסמכת וחברה מלאה (.F.IL.A.A) אגודת האקטוארים בישראל

בקצרה על מיסוי כספים פנסיוניים

שרה קליימן אקטוארית: בקצרה על מיסוי כספים פנסיוניים


מיסוי כספים פנסיוניים מתבצע באופן עקרוני או במועד ההפקדה או במועד המשיכה, כך שכספים ימוסו פעם אחת בלבד, ולא יחול כפל מס. כלומר אם חל מיסוי במועד ההפקדה לא יחול מיסוי במועד המשיכה, ואם לא חל מיסוי במועד ההפקדה, ייתכן שיחול מיסוי במועד המשיכה. כספים עד תקרות מסויימות לא ימוסו לא במועד ההפקדה ולא במועד המשיכה, זאת על מנת ליצור מוטיבציה אצל הציבור להשקיע במוצרים פנסיוניים. כמו כן בשל שינויי רגולציה שחלו לאורך השנים, המיסוי תלוי גם בשנה בה הופקדו או נמשכו הכספים.

כללי המיסוי מורכבים ביותר, ועלולים להשתנות במהלך הזמן, כמו גם תקרות הפטור השונות. לכן לפני היציאה לפרישה ולפני משיכת כספי פיצויים או כספים פנסיוניים, מומלץ מאוד לקבל יעוץ פרטני מיועץ מס מומחה לפרישה, אשר יבחן את התיק הפנסיוני הספציפי ויתן המלצות כיצד להביא את תשלום המס הנדרש למינימום.

במאמר זה אתאר בקצרה את כללי המיסוי לגבי כספים פנסיוניים, בחלוקה לכספי פיצויים וכספי תגמולים. אתיחס גם לכללי המיסוי לגבי קרנות השתלמות, למרות שפורמלית אינן מוכרות כחסכון פנסיוני.

כיוון שאינני יועצת מס, אין לראות במאמר זה בשום אופן כיעוץ מס!

מיסוי כספי פיצויים

מיסוי על הפקדת כספי פיצויים

סכומים שהפריש מעסיק לרכיב פיצויים עד לגובה המשכורת החודשית של העובד ועד למקסימום של 34,900 ש"ח בשנה (נכון ל- 2022), יהיו פטורים ממס במועד ההפקדה.
סכומים שהפריש מעסיק לרכיב פיצויים העולים על המשכורת החודשית של העובד או על 34,900 ש"ח בשנה (נכון ל- 2022), הנמוך מביניהם, ייחשבו כהכנסה של העובד במועד הפקדתם, והעובד יחויב בתשלום מס הכנסה על פי מדרגת המס שבה הוא נמצא.

מיסוי על משיכת כספי פיצויים
כספי פיצויים ניתן למשוך רק לאחר סיום ההעסקה ושחרור הכספים ע"י המעסיק. זאת כיוון שיש מצבים בהם המעסיק יהיה זכאי למשוך חזרה אליו את הפיצויים, ולא לתת אותם לעובד, למשל במקרה שהעובד מעל בכספי המעביד או עזב בנסיבות אחרות שאינן מזכות בתשלום הפיצויים.
כספי פיצויים שהופקדו לקופה, יהיו ניתנים למשיכה גם ללא שחרור מפורש של המעסיק לאחר 4 חודשים מסיום ההעסקה, אלא אם המעסיק פתח בהליך משפטי על מנת לעצור את שחרור הכספים.
סכומים שהופרשו לרכיב פיצויים עד הסכומים שצוינו למעלה (ולכן לא חוייבו במס במועד ההפקדה), יהיו חייבים במס במועד משיכת כספי הפיצויים. יחד עם זאת, כספי פיצויים ששולמו בפועל לעובד (במזומן על ידי המעסיק או בתשלום מקופת הגמל שבה הם היו מופקדים) פטורים ממס עד לתקרה של שכר חודשי אחד כפול מספר שנות העבודה, ולא יותר מ-12,640 ש"ח (נכון לשנת 2022) כפול מספר שנות העבודה. אם השכר המשמש בסיס לחישוב הפיצויים נמוך מ-12,640 ש"ח (נכון לשנת 2022), ניתן לבקש הגדלה של הפטור ממס הכנסה עד תקרה של 1.5 משכורות לכל שנת עבודה, ולא יותר מ-12,640 ש"ח לכל שנת עבודה.
ניתן למשוך את הפיצויים ולשלם מס על החלק שעובר את התקרה, או לערוך תכנון מס באמצעות ייעוד כספי הפיצויים שהופקדו בקופת הגמל לרצף קצבה או לרצף פיצויים.
אם כספי הפיצויים של העובד מופקדים בקופת גמל או בביטוח פנסיוני, והוא בחר לבצע רצף קצבה, העובד לא ישלם מס על כספים אלה במועד סיום ההעסקה, והתחשבנות המס תידחה למועד היציאה לפרישה, דרך מיסוי הקצבה.
לחילופין, עובד שכספי פיצויי הפיטורים שהוא זכאי להם הופקדו בקופת גמל או בביטוח פנסיוני, רשאי לבחור ברצף פיצויים (המכונה גם "רצף מעסיקים"). עובד שבוחר באפשרות זו לא מושך את הכספים, אלא משאיר אותם בקופת הגמל. עובד יכול לבצע "רצף פיצויים" בתנאי שיתחיל לעבוד אצל מעסיק חדש בתוך שנה ממועד סיום העסקתו אצל המעסיק הקודם. באופן הזה ייווצר "רצף" בין תקופות ההעסקה, כאשר כספי הפיצויים מהמעסיק הקודם יתווספו לכספי הפיצויים של המעסיק החדש, והם יעמדו לרשות העובד בעת סיום העסקתו אצל המעסיק החדש. בדרך זו תשלום המס על הפיצויים נדחה ממועד סיום ההעסקה במקום העבודה הקודם למועד הסיום אצל המעסיק החדש. אם יבחר העובד למשוך את הכספים לאחר סיום העסקתו אצל המעסיק החדש, הוא ייהנה מפטור שיחושב על פי תקרת הפטור שתהיה תקפה במועד זה (לרוב גובה התקרה עולה עם השנים), הוותק באותו מועד (שיחושב לפי צירוף כל תקופות ההעסקה בשני מקומות העבודה) ומדרגות המס במועד עזיבת מקום העבודה החדש.

חשוב לשים לב!
פיצויים שיימשכו בפטור ממס, יקטינו את הזכאות לפטור ממס על הקצבה העתידית עם היציאה לפרישה.

מיסוי כספי תגמולים

מיסוי על הפקדת כספי תגמולים
עובד שכיר זכאי לפטור ממס על הפרשות המעסיק לתגמולים בביטוח פנסיוני ולאובדן כושר עבודה עד תקרה של 7.5% משכר העובד ועד 1,978 ₪ לחודש (נכון לשנת 2022). מעבר לכך יחוייב העובד בתשלום מס הכנסה ע"פ מדרגות המס השולי שלו.
לגבי הפרשות העובד, מגיעות לעובד הטבות מס מסויימות בגין הפרשות אלה (זיכוי/ניכוי ממס). הטבות המס שונות בין עובד שכיר ועצמאי.

מיסוי על משיכת כספי תגמולים לפני מועד הזכאות
תקנות מס הכנסה קובעות כי משיכת כספים מרכיב התגמולים לפני מועד הזכאות, חייבת במס בשיעור של 35% או בגובה המס השולי, הגבוה מבין השניים. תשלום המס הגבוה אמור להקטין את המוטיבציה של עובד למשוך את כספי התגמולים שלו לפני הזמן, ובכך לפגוע בקצבה העתידית שלו שאמורה לתת לו ביטחון כלכלי לאחר הפרישה. יחד עם זאת במקרים מסוימים (וע"פ ההגדרות בחוק) ניתן לקבל פטור ממס, מלא או חלקי, על משיכה שכזו:

  • במקרה של מיעוט הכנסות
  • במקרה של הוצאות רפואיות
  • במקרה של נכות
  • פטור ממס בגין הפקדות היסטוריות


מיסוי על משיכת כספי תגמולים החל ממועד הזכאות

כספים שמוגדרים כהוניים יהיו ניתנים למשיכה כסכום חד פעמי פטור ממס.
כספים שמוגדרים כקצבתיים ניתן יהיה למשוך רק כקצבה או כהיוון קצבה:

קצבה מוכרת היא קצבה שאינה חייבת במס. זוהי קצבה חודשית המשולמת למשל:

  • מכספים שעליהם כבר שולם המס בעת ההפקדה (מעבר לתקרה הפטורה ממס)
  • מכספי פיצויים שכבר עברו ההתחשבנות עם מס הכנסה
  • מכספים שהופקדו בקופת גמל להשקעה


קצבה מזכה
היא קצבה החייבת במס.

  • כל קצבה שאינה קצבה מוכרת, וכל קצבה מפנסיה וותיקה / תקציבית היא קצבה מזכה.
  • המס משולם על הקצבה ע"פ מדרגות מס הכנסה (המשתנות מדי שנה)
  • פטור ממס מחושב ע"פ נוסחת השילוב ובהתחשב בתקרת הקצבה המזכה (המשתנה מדי שנה), אחוז הפטור (הצפוי לעלות עד שנת 2025), מענקים פטורים ממס שהתקבלו, והיוון קצבה שבוצע.
  • בנוסף מתקבל זיכוי ממס לפי נקודות זיכוי

מיסוי קופת גמל להשקעה

  • הפקדות מבוצעות מהנטו, לאחר מס
  • משיכה הונית אפשרית בכל שלב, וחייבת במס רווחי הון בשיעור 25%
  • משיכה כקצבה, לאחר מועד הזכאות, פטורה ממס.

מיסוי כספי השתלמות

מיסוי על הפקדת כספי השתלמות
עובד שכיר זכאי לפטור ממס הכנסה, על הפרשות המעסיק לקרן השתלמות עד תקרה של 7.5% משכר העובד ועד 1,178 ₪ לחודש (נכון לשנת 2022). מעבר לכך יחוייב העובד בתשלום מס הכנסה ע"פ מדרגות המס השולי שלו.
הפרשות עובד שכיר מבוצעות מהנטו (לאחר מס) ואין עליהן הטבות מס.
לגבי הפרשות עובד עצמאי, הן מבוצעות מהנטו והן נחשבות כהוצאה מוכרת למס עד הפקדה של 4.5% מההכנסה נטו, ועד תקרת הכנסה שנתית נטו של 270,000 ש"ח בשנה (נכון לשנת 2022).

מיסוי על משיכת כספי השתלמות
כספי קרן השתלמות ניתן למשוך בפטור ממס רווחי הון

  • לשכיר בגין הפקדות עד תקרת שכר של 15,712 ₪ לחודש (נכון לשנת 2022)
  • לעצמאי בגין הפקדות עד תקרה של 18,960 ₪ לשנה (נכון לשנת 2022)


את הפטור ממס ניתן לקבל

  • לאחר 6 שנים בכל גיל ולכל מטרה
  • לאחר 3 שנים לצורך השתלמות בארץ או בחו"ל
  • לאחר 3 שנים ומגיל פרישה

לסיכום

חשוב להבין את השלכות המיסוי בהפקדה / משיכה של כספי פיצויים / תגמולים / השתלמות. תכנון מס נכון עשוי לחסוך כסף רב. כמו כן ביצוע קיבוע זכויות במועד היציאה לפרישה, בסיוע של יועץ מס מומחה בתחום, יבטיח מיצוי מלוא הזכויות על קבלת פטור ממס על הקצבה, לכל החיים.

יש לכם.ן שאלות נוספות?
אני כאן,
שרה קליימן, אקטואריה – אקטוארית מוסמכת

דילוג לתוכן